Sınavları Başaramama Korkusu
Sınavlardan korkma sınavlar senden korksun! Çözülmeyen tek şey ''sınavları başaramama'' korkusu.
Sınavlara giren insanlar her seferinde stres yapar, gerilir ve heyecanlanır ve bu yüzden sınavları başaramama korkusu başlar. Çözülmeyen tek şey sınavları başaramama korkusudur. Her insan hayatında mutlaka sınavlara girmiştir. En soğukkanlı insanlar bile sınav heyecanı ile soruları yanlış yapabilir. Sınavlar kalp atışını hızlandırır, nefes darlığı yaşatır. Sınav öncesi yapılması gerekenler vardır. Bunlar yapıldığı zaman sorunların önüne geçilebilir.
Zaman hızla akıyor ve sınav günü geliyor. Panik, stres ve gerginlik artıyor. Kendini yeterli görmeyen, diğer öğrencilerin kendinden daha iyi olduğunu düşünenler, sınava 1-0 yenik başlar. Bu düşünceler stresi de tetikler. Başarısızlığı, gerginliği ve stresi önlemek için sınavdan önce yapılması gereken önemli şeyler vardır.
Sınav Öncesi Yapılması Gerekenler
- Kendine güvenmek. Her şeyin anahtarı öz güvenli olmaktır.
- Stres sınavları olumsuz yönde etkilediği için, sakin olunmalıdır.
- Sınavdan 1 gün önce çalışmalara son verilmelidir. Beyne hatırlaması gereken bilgi verildiği zaman tüm bilgileri kaybetmeye sebep olabilir.
- Sınavdan birkaç gün önce vücudun ve zihnin dinlenmesi gerekiyor. Yorgun bünye gerilir ve başarısızlık olur.
- Sınavdan önceki gece ılık bir duş alınıp vücudun rahatlamasına yardımcı olunmalıdır.
- Sağlıklı bir uyku için uygun yer ve saat seçilmelidir. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaya çalışarak uyumak, başarılı olmak için önemli bir adımdır.
- Sınava yaklaşırken olumsuz düşüncelerden, sevmediğiniz insanlardan ve onlarla konuşmaktan, moral bozacak televizyon programlarından kaçınmak gerekir.
- Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirip, olumlu konular hakkında konuşmak başarınızı etkileyecektir.
- Üniversite sınavına girilecekse, sınav yeri öğrenilmelidir. Sınavdan önce sınava girilecek okula gidilip yeri öğrenilmelidir.
- Sınav günü giyilecek kıyafetler rahat ve konforlu olmalı ve önceden hazırlanmalıdır.
- Sınav gününden önce o gün metabolizmanın tepki vermesine sebep olacak ağır, çok soğuk ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sınav günü evden erken çıkılması tedbir amaçlı iyi olacaktır. Trafiğe takılıp sınava geç kalınabilir.
- Heyecandan ve stresten ağız kuruyabilir. Yanınızda su götürebilirsiniz. Ancak çok su içilmemelidir. Suyun yanında enerji veren yiyeceklerde götürülmelidir.(çikolata, bisküvi, kuruyemiş….)
- Sınav öncesi gerginlik artarsa derin nefes alınmalıdır. Bu hareket birkaç kez yaparak rahatlanabilir.
- Sınava başlarken sınav kağıdına kişisel bilgilerini doğru yazdığınızı kontrol etmelisiniz.
- Sınavda sürekli saati kontrol edilmemelidir. Saati kontrol etmek stresi , heyecanı artırır ve vakit kaybına sebep olur.
- Uzun süre aynı soruda takılı kalınmamalıdır. Bir soruda takılı kalındığında beklemeden diğer soruya geçilmelidir. Vakit kaldığında tekrar takınılan soruya geri dönülebilir.
- Dikkat dağıldığında kısa bir mola verilebilir. Göz ve nefes egzersizleri yapılarak dikkat geri toplanabilir.
Sınavlar İçin Motivasyonlar
Başarısız olacağınızı hissediyorsanız kendinizden emin değilseniz. Başarılı olamayacağınızı düşünüyorsanız, bazı ünlü isimlerin meşhur sözlerinden yola çıkılarak yapılan motivasyon önerileri, güveninizi artırabilir.
Vazgeçmeyin
En büyük zafiyetiniz vazgeçmektir. Başarmanın yolu bir kez daha denemektir.
-Thomas Edison
Başarısız bir öğrenci olan Edison, öğretmeni onun aptal olduğunu düşünüyordu. Ampülü icat etmek için çok kez denedi. Bildiğimiz gibi başarılı oldu. İstediğin puanı alacağına inan.
Mazeret Bulmayın
Vaktim yok, iyi çalışamadım gibi mazeretler ayağınıza takılan taştır.
-Kırım Savaş’ında görev yapan ve çağdaş hemşirelik mesleğinin kurucusu Florence Nightingale.
Sabırlı Olun
Asla vazgeçmeyin, çünkü gelgitlerin döneceği saat ve yer burasıdır. Sabırlı olun çalışmalarınızdan vazgeçmeyin. İşler zorlaşınca mola verin.
– ABD’li ünlü yazar Harriet Beecher Stowe
Sorunları Öngörün
Sorunları biriktir ve onları kahvaltıda ye. Hep sorunlar çıkabilir, onları öngörerek engelle, oda soğuk olabilir, acıkmış ve sıkılmış olabilirsiniz, biri sizi rahatsız edebilir ve dikkatiniz dağılabilir. Bunların üstesinden gelip, başarılı olabilirsiniz.
-Ünlü felsefe yazarı Alfred A. Montapert
Bir Yol Bulun
Ya bir yol yapacağım ya da bir yol bulacağım.Verimli çalışmak için bir yol bulamadınız. Bir grup çalışması işinize yaramıyorsa yeni çareler bulun. Her zaman, göreviniz, sınavları başarıncaya kadar devam etmektir.
-Philip Sidney’in bir kitabından alıntı.
Hedeflerinize yürüyün
Hedeflerinize ulaşarak elde ettiğiniz şey, hedeflerinize ulaşarak elde ettiğiniz kadar önemli değildir. Başarı, başarıya götürür. Başarıya ulaşana kadar hedeflerinize yürüyün. Sonunda kendinize güven inşa edersiniz.
– Doğabilimci Henry David Thoreau
Başarısız Olursan Tekrar Dene
Başarısız oldun, olsun tekrar dene yine başarısız ol! Kendi hatalarınızdan başarı üretin.
-İrlandalı roman ve oyun yazarı Samuel Beckett.