Okul Tercihi Nasıl Yapılmalı
Öğrenciler için okul tercihi nasıl yapılacağını, okul seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için araştırdık.
Kaliteli eğitimin özellikleri üzerine çokça uygulamalı ve teorik çalışmalar yapılıyor ve veliler okul tercihi nasıl yapılmalı gerektiği hakkında bilgileri oldukça az. Eğitimcilerin kendi aralarında ki sohbetlerinde “İyi okul yakın okuldur” diyalogları geçiyor. Evden uzak okul tercih edildiğinde trafik durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Zamanının bir kısmının serviste boşa geçeceği düşünerek, öğrenciyi eve yakın bir okula yazdırmak daha mantıklı olabilir. Bolca hareket ederek ve oyun oynayarak geçirmesi gereken zamanı, 20 çocukla bir minibüsün içinde oturarak geçirmesi çocuğu yorabilir.
Okul Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Öncelikle okulun fiziki şartları çok önemlidir. Kalabalık ve küçük sınıflar eğitim öğretim sürecinde sıkıntı yaratmaktadır. Öte yandan farklı amaçlara uygun sınıfların olması ve derslerin buralarda işlenmesi önemlidir. Örneğin bilim atölyesi.
Öğretmenlerin mesleki gelişimleri farklı yollardan (seminerlere katılma, kitap okuma, yeni proje örneklerini takip etme) desteklenmelidir. Yönetim, birçok konuda karar mercii olduğu için öğretmen ve velilerle kurduğu esneklik ve iletişim konusunda taraflara yardımcı olmalıdır. İstekleri yönetime bildirmek her zaman önemlidir.
Öte yandan veliler, yönetimin sunduğu isteği evet ya da hayır diyerek kestirip atmamalı, yönetimin taleplerini hangi ihtiyaçtan doğduğunu öğrenmeye çalışılmalıdır. Okulun yenilikçi bir anlayışa ve yeniliğe açık olduğundan emin olunmalıdır.
Okul Seçimindeki Kriterler
Öğretmen, teknik anlamda donanımlı ve yeterliliklere sahip olması gereklidir. Çocuklarla bağ kurması ve olumlu ilişki geliştirmesi önemlidir. Çocuklar önemsendiklerini daha başarılı olurlar.
Okuldan Memnun Kalınmadığında Ne Yapılmalıdır?
Okulu değiştirme kararı almadan önce öğrenciye bu durumu sormak daha mantıklı olacaktır. Okulda zamanının büyük bir çoğunluğunu geçirdiğinden dolayı, fikirlerine oldukça önemseyerek karar verilmesi gerekir. Çocuğu dışlayan, veli dışarıda bırakan, çocuğunuzu ve veliyi tanımaya çalışmayan, çocuğu sadece “öğrenci olarak gören” gören okul değiştirilmelidir.
Çocuğun Okula Hazır Mı Olup Olmadığı Nasıl Analşılır?
Çocuğun okula hazır olup olmadığını anlayabilmek için bazı gelişimsel özellikleri gözlemlemek gerekir. Bu süreçteki gelişim; sosyo-duygusal, dil-bilişsel, psikomotor ve öz bakım olarak dört alana ayrılır. Okulda başarılı olabilmek için gelişim alanlarına bağlı yönergeleri anlama ve takip etme, beden koordinasyonu, soru sorma, el-göz koordinasyonu, rutini yapma, odaklanma, birlikte çalışma, hareket etme, başladığı işi bitirme, farklılıklara uyum ve kurallara uyma ve geçişlere uyma gibi beceriler gereklidir.
Okul Seçimi Yaparken Yapılması Gerekenler
- Okula başlamadan önce okul çevresini ve ortamını tanımak için okulu ziyaret edin.
- Ziyaretlerde sınıfın içi, okulun içindeki yetişkinler, okul çevresi özellikle de öğretmenleri ile tanışmaya özen gösterin. Okul saatlerinde değil, okulun müsait olduğu saatlerde ziyaret edin.
- Okulun önünden geçerseniz çocuğa, “Bak burası senin okulun” diyebilirsiniz
- İlk günlerde ve haftalarda öğretmenlerin çocukların uyumunu sağlamak için ne tür etkinlikler uyguladığını sorulmalı. Öğretmene kendi çocuğunuz için önerilerde bulunabilir. Neleri yapmaktan keyif alır, nelerden hoşlanır.
- Çocuğunuzu nereye bırakıp nereden alacağınızı belirleyin.
- Okul alışverişini son dakikaya bırakmayın ve mümkünse çocuğunuz ile beraber çıkın.
- Tuvalet, beslenme, üst değiştirme gibi ihtiyaçlarını kime söylemesi gerektiğini söyleyin. İstenmeyen kazalar olunca üstesinden gelme yöntemlerini, belirleyin.
- Kolay giyip çıkarabileceği giysiler ve ayakkabılar tercih edin.
- ‘Lütfen’ ,‘Teşekkür ederim’ gibi sözcükleri öğretin.
- Sınıf arkadaşlarından biri ile tanışın ve ailesi ile iletişime geçin.
- Kendi okula başlama anılarınızı anlatın ve beraber konuşmalar yapın.
- Okula başlama ile ilgili kitaplar okuyun.
- Kartondan maket okul yapın ve okulda olabilecek senaryoları canlandırın.
- İlk gün sorularla çocuğunuzu bunaltmayın.
- “Artık büyüdün okula başladın” ile başlayan cümleler kurmayın. Okula başlandı ama çocukluk bitmedi. “Artık büyüdün, üstünü sen giyinmelisin, ödevlerini kendi başına yapmalısın” gibi cümleler kurmamalısınız. Bu cümlelerin ikinci yarısı hep kendi beklentilerimizle dolduruluyor.