İlkokul bütün çocuklar için zorunlu olmakla birlikte 6-9 yaş aralığındaki çocukları kapsar ve okullarda eğitsel oyunlar çok önemlidir. Eğitsel oyunlar ilkokulda oynanmaya başlar. İlkokul veya ortaokul birleşik ya da ayrı binalarda olabilir. İlkokul eğitimi öğrencilerin gelişimleri açısından son derece önemlidir. Bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal bakımdan engelli öğrencilere özel eğitim dersleri verilir.
Okullardaki Görevliler
- Müdür
- Müdür Yardımcısı
- Öğretmenler
- Rehberlik uzmanları
- Sağlıkçı
- Teknik eleman
- Hizmetli
- Nitelikli görevli
- sınıfta derslerden çok etkinlikler yapılarak çocuğun okula alışması sağlanır. 1. sınıfa 60-72 aylık çocuklar kayıt yaptırılır. 60 aylık çocuklar küçük olduğu için ailesi uygun görürse okula yazdırabilir. Ortaokulda 10-13 yaşındaki öğrenciler ders alır. Ortaokula başlayan öğrenciler branş öğretmenleri ile ders görür. Öğrencinin gideceği okulu MEB belirler, öğrencinin evlerine yakın okullar tercih edilir. Farklı bir okula kayıt ettirmek isteyenler, okulun çevresine ikametlerini aldırabilirler. Özel okullar için ise ikamet aldırılması gerekmez.
Profesyonel Rehberlik
Okula başlamaya hazır olmayan öğrenciler için, sınıf öğretmeni ile konuşularak rehberlik öğretmeninden yardım alınması sağlanabilir. Okullardaki öğretmenler profesyonel rehberlik hizmeti verdikleri için öğrencilere büyük ölçüde faydaları olur. Rehberlik: öğrenciyi yönlendirir, bilinen belirli bir kalıba sokmaz . Öğrencinin kendisini ve çevresini tanımasında etkilidir. Öğrenciler, var olan ama gizlenen potansiyelini rehber öğretmeni yardımı ortaya çıkarabilir. Bilimsel ilkeye dayanan rehberlik öğrenciyi merkeze alır. Öğrencinin zihinsel, sosyal, bedensel ve ruhsal gelişimini destekler. Güven, gizlilik ve kişisel haklarına saygı duyup; öğrencinin istediği bütün konuları yargılamadan, koşulsuz kabul ederek yardımcı olur. Öğrencilerin, sosyal ve duygusal olgunluk kazanmalarının temelini oluşturur.
Etkinlikler
İlkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilerin ders başarılarının yanında sanat, spor, kültür, bilim ve toplum hizmeti gibi her türlü sosyal etkinlikleri e-okul sistemindeki yeni modüle kayıt edilir. Sosyal: etkinlikler sanat, spor, kültür, bilim ve toplum hizmeti olmak üzere 5 başlıkta değerlendirilir. Kayıt altına alınanlar karne ile birlikte Sosyal Etkinlik Belgesi olarak öğrencilere verilir. Etkinlik yapan öğrenciler: modüle ürün ortaya koyanlar, derece alanlar, performans gösterenler ve ürün ortaya koyanlar olarak 4 ana kategoride işlenir.
Eğitsel Oyunlar
Oyun oynamak; yemek yemek, uyumak, gelişmek gibi doğal bir ihtiyaçtır. Eğitsel oyunlar; amaca ulaşmak için yapılan etkinliktir. Bu etkinler, oyun öncesinde ya da oyun sırasında belirlenen kurallara uyarak amaca ulaşmak için yapılır. Oyunlar,çocukların eğlenmesini sağlamakla birlikte hayatında küçük simülasyonlarını yansıtır. Oyunlar eğitsel amaç eklenerek, eğitsel oyuna çevrilebilir. Bütün oyunlarda bir eğitsel amaçtan fazlası vardır. Öğrencilere verilmek istenen bil, kazandırılmak istenen değer; gelenekselleşen metotlar yerine, oyunlar içerisindeki bilgiler ile öğretilebilir. Bilgiler, oyunlara transfer edilerek farklı yollar ile öğrencilere sunulabilir. Öğrencilere iş birliğini öğretebilmek için iş birliği-rekabet yapabilecekleri oyun oynatılabilir. (ÖRN: Monopoly) Bazı oyunlara eğitsellik eklediğimiz zaman ilk amaç eğitsel kazanım olmayabilir. Ama eğitsel oyun olmadığı anlamına gelmez.
Eğitsel oyunların birden fazla amacı olabilir. Eğitsel kazanım ile bağlantılı olmasına gerek yoktur. Eğlence düzeyini artırmak için eğitsel kazanım ikinci ya da üçüncü amaç olabilir. Öğrencilerin keyifli bir şekilde öğrenmesi sağlanır. Öğrencilerin eğitsel oyunları oynamaları için, ihtiyaçları belirleyip, iyi analiz etmek gerekir. Rekabet düzeyini belli seviyede tutacak oyun belirlendiğinde ise birçok oyuncu pes eder ya da pasif oyuncuya dönüşebilir. Oyuncuları iyi analiz ederek hepsi için ortak bir oyun bulunur. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin gelişimleri için eğitsel oyunlar belirlemektedir.
MEB’in Belirlediği Oyunlar
- Tabu
- Top Sektirme
- Yıldız Yağmuru
- Ateş Ve Su
- Uçan Karınca
- Kim 500 Bin İster
- Satranç
- Kirpi
- Topçu Kafalar
- Karınca Tehlikede
- Teker
- Altın Avı
- Balon Hızlı Yazma
- Zirveye Uçuş
- En Zor Oyun
- Şehir Bulmaca
- Süper Marıo
- İnşa etmek
- Masa Tenisi
- Hapishaneden kaçış
- Merdiven
- Elektrik Adam
- Sarı Ferrari
- Top Sektirme