Özel Okullar Yönetmeliğinde Yeni Dönem
Tüm okullar arasındaki oranı %19.5'e yükselen özel okullar için teminat zorunluluğu geliyor. Kolejlerden öğretmen maaşlarını ve okul giderleri kapsayan teminat istenecek.
Özel okula çocuğunu göndermek isteyen ailelerin kayıt aşamasında dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 56. Maddesi kapsamında kayıt iptali ya da kurumdan öğrencinin ayrılması durumunda özel okulların, yıllık öğrenim ücretinden yüzde 10 oranında kesinti yapma hakkı doğuyor. Veli, kayıt sözleşmesine imza attıysa, 1 gün sonra bile vazgeçse bu oranda ücret veliden talep edilebiliyor.
Yeni yılla birlikte hükümet, milli eğitimle ilgili olarak iki yasa teklifini TBMM’nin gündemine getirmeye hazırlanıyor. Buna göre, yüzde 19.5 gibi oranlara ulaşan özel okullar için yeni düzenlemeler de yolda.
Özel Okullar İçin Yeni Sistemi
Özel okulları kapsayan taslağın önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Düzenlemeyle birlikte özel okullara teminat zorunluluğu da getiriliyor. Teminatla kolejlerin eğitimden elde ettikleri gelirleri yine eğitime aktarmaları amacı da taşınıyor. Böylece özel okullardan, öğretmen maaşlarını ve okul giderlerini kapsayan teminat yatırılması isteniyor.
İlerleyen günlerde Meclis’in gündemine gelmesi beklenen bir diğer taslak da YÖK tarafından hazırlanıyor. Taslak içerisinde ekonomik sorunlar yaşayan vakıf üniversitelerini denetlemeye ilişkin hükümler de bulunuyor.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, yönetmelikte özel okulların kayıt iptallerinde veliden cayma bedeli olarak yıllık öğrenim ücretinden yüzde 10 oranında ücret talep edebildiklerini belirtti. Bunun için velinin kayıt sözleşmesinde imzasının olması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, “Örneğin veli okulla 20 bin TL’ye anlaştıysa kayıt iptalinde okulun 2 bin TL cayma bedeli alma hakkı doğuyor. Bu okul açılana kadar geçerli olan oran. Okul açıldıktan sonra yüzde 10 artı, öğrencinin her okuduğu günün parasını okul talep ediyor. Ürün alışverişindeki gibi velinin 15 günlük cayma hakkı bulunmuyor. Çünkü yönetmelik var. Bir okul örneğin birinci sınıfa iki sınıf açarak diyelim ki 40 kişi alacak. 10 kişi caydığı zaman arkadan gelenlere yerim yok deniliyor. Sıkıntıyı ortadan kaldırmak için yönetmelikte bu maddeye yer verildi. Kayıttan vazgeçen veli dava açsa da davayı kazanacağı bir durum yok. Ama veli imza atmadıysa karşı taraf cayma bedeli talep edemez.” dedi.